středa 27. února 2013

Pěstování

Jak na to? 

Zde je pokus o výtah z té hromady různých návodů a článků , co na netu kolují. 

 

Klíčení

Podmínky: cca 25°, vlhko, mělké mističky
Klíčení probíhá např. jako u rajčat. Do mělké nádoby s dostatkem vdy se nakladou semínka, zalijí vodou, překryjí kvůli nežádoucímu odparu a za cca 3 dny vyklíčí. Existují tzv. seedbanky obchodující s určitými odrůdami oplývajícími dopředu definovanými vlastnostmi. V případě lékařských účelů je klíčové používání přesně stanovených odrůd a jejich další vylepšování/křížení dle potřeb pacientů.

Předpěstování

Podmínky: cca 25°, vlhko 60-80% (použití zvlhčovače), menší nádoby, pěstební médium (viz. indoor), pravidelné zalévání (automatická závlaha s časovačem), světlo 18h (růstové lampy)
Naklíčená semínka se zasadí cca 2cm hluboko, zalijí a zase se čeká.. Je třeba vybudovat silnou kořenovou síť. V momentě, kdy dosáhnou rostlinky 15-20 cm, jsou připraveny na další fázi.

Pěstování "indoor"

Venku se řídí rostlina světlem, sklizeň nastává tedy zpravidla jednou za sezónu. Pod lampami se dá dosáhnout až pěti sklizní za rok. Způsoby pěstování uvnitř se dělí do třech hlavních proudů podle pěstebního média. Pěstování v substrátu (nejpodobnějšímu venkovnímu pěstování), hydroponie (živiny nejsou čerpány z hlíny ale z vodního roztoku fungujícího jako zálivka) a aeroponie (živiny dopravovány rozprašováním roztoku). Fáze trvá cca 1- 1,5 měsíce.
Podmínky: světlo, teploměr, vlhkoměr, digitální časovací hodiny, čerpadlo a rozvody zálivky pro automatické zavlažování, ventilátor pro ofuk (simulace větru),ventilátor a potrubí pro odtah horkého vzduchu a odvětrání pěstebního prostoru, 7–10 litrové květináče či kyblíky, pěstební médium, hnojiva, (kořenová a růstová aditiva, stimulátory, PH metr, EC metr, prostředky pro likvidaci parazitů)

Substrát – hlínu (lehčeno perlitem)/další sypké směsi např, kokosová drť

Hydroponie – rostliny zasažené v keramzitu apod. (kořínky jimi velmi rychle a lehce prorůstají a brzo zaplní celý prostor který mají k dispozici). Zálivka jimi protéká nepřetržitě a stále koluje. (rychlý přísun živin, rychlejší proces pěstování)
Aquaponie - vylepšený systém hydroponního pěstování. Simuluje malý přírodní ekosystém spojením ve vodě pěstovaných rostlin, vodních mikroorganismů a akvarijních rybiček.

Aeroponie – rostlinky jsou uchycené pomoci kamenné vaty (Rockwool) pouze v části těsně nad kořeny, pod rostlinou je nádoba s rozprašovačem. Ten rozprašuje zálivku na do prostoru uvnitř nádoby, kde rostou kořínky a tvoří v podstatě mlhu. Tento způsob je ještě rychlejší, zajišťuje kořenům nejen neustálý přísun živin, ale taky dostatek kyslíku, který mohutné napomáhá k jejich rychlejšímu vstřebávání. Jedna se o velmi pokročilou techniku pěstování.

Květ


male-female Jakmile rostliny dosáhnou cca 20-30 cm, začne fáze květu, respektive je uměle vyvolána zkrácením doby svícení na 12 hodin a výměnou zářivky na růst za světlo pro květ. Rostiny rychle vyrazí na cca 60-80 cm a začnou kvést. Je třeba vytřídit samce, jinak dojde k opylení a ztrátě sklizně. Vytříděné samce zničíme, nebo přesuneme do jiné místnosti a využijeme pro šlechtění a cílené získávání semínek. Fáze květu trvá cca 6-7 týdnů.

Sklizeň, sušení

Lze sušit celou rostlinu či odebrat velké listy, sušit zvlášť a poté zpracovat na masti apod. Sušení tvá 2-3 týdny podle teploty. Čím vyšší teplota tím rychlejší proces, ale menší kvalita, světlo už není třeba.

Řízkování

Řízkováním se "vyrobí" klon mateřské rostliny, včetně pohlaví. Po prvních generacích ze semínek, kdy se vypěstují rostliny s vyhovujícími vlastnosti se vyplatí udělat "zásobu" kvalitních jedinců tzv. matečních rostlin (samic), které se použijí na řízkování. Podrobný postup

mediagrower
free-grower
konoptikum

neděle 24. února 2013

Co se bude pěstovat, aneb něco málo o konopí




Do čeledě konopovitých rostlin (Cannabiaceae) patří dva rody:




  1. konopí (Cannabis)
  2. chmel (Humulus).

Rod konopí zahrnuje dva samostatné druhy:

  1. konopí indické – Cannabis indica Lam a
  2. konopí seté – Cannabis sativa L..
    konopí plané – Cannabis ruderalis.

http://www.legalizace.cz/wp-content/gallery/prispevky-pics/cannabis.gifCannabis indica (konopí indické) 

– je jednoletá rostlina, jejíž stonek dorůstá 1,5 m a značně se větví. Listy jsou dlanitě dělené, 9–12 četné, lístky čárkovitě kopinaté. Plodem je tmavá, lesklá, mramorovitě zbarvená nažka. Tento druh se pěstuje pro omamné látky obsažené především v pryskyřici samičího květenství (THC od 8–12%) a následnou výrobu hašiše (až 40% THC) v Indii, Íránu, Turecku, Sýrii a v severní Americe, planě roste v Pákistánu.

Cannabis sativa 

 - nízký obsah hlavního psychotropního cannabinoidu THC (je záměrně snižován i způsobem pěstování), je nejrozšířenějším druhem konopí a zahrnuje dva podstatně odlišné poddruhy (Subspecies), a to:

Cannabis sativa ssp. spontanea (konopí plané) 

– jednoletý plevel přizpůsobený k samovýsevu, který je charakteristický nízkým, silně se větvícím stonkem s krátkými internodii, malými čárkovitě kopinatými listy, malým plodem (HTS 5 – 10 g) podélného tvaru s povrchovou kresbou. Je nenáročný na půdu a klima a je také odolný proti chorobám a škůdcům.

 Cannabis sativa ssp. culta (konopí kulturní)  

- převážně vysokého vzrůstu s méně se větvícím stonkem, většími listy. Semeno větší než u planých forem bez mozaiky nebo kresby, okrouhlého tvaru. Má větší nároky na pěstování a menší odolnost proti chorobám.

Dále se člení do geografických skupin (proles), které jsou označované jako konopí severní (borealis), středoruské (medioruthenica), jižní (australis) a hašišné (asiatica

Převzato ze stránek legalizace.cz

Vyléčíme i nevyléčitelné


  Tak nějak by se daly shrnout informace o léčebných účincích konopí ze stránek zastánců legalizace. Mám z toho až dojem, že v momentě, kdy si každý pořídí svou rostlinku, lékárny naráz zkrachují a všichni budem žít věčně. Je to jako pokoušet se střízlivě zhodnotit účinky kamene mudrců. Zde je výčet nemocí léčitelných konopím ze stránek mediagrower, jestli je objektivní těžko říct, ale je fakt dlouhý.



Infekce

Vliv výtažku z konopí na bércové vředy je známý a vyzkoušený. Konopí má antibiotické, a tudíž protizánětlivé účinky, chová se v těle jako bílé krvinky a likvidují nezvané hosty. Varování - dlouhodobé užívání může vést paradoxně k oslabení vlastního imunitního systému. Již od roku 1955 je světu známa československá studie, ze které vyplývá, že infekce léčitelná tetramycinem se dá minimálně ze stejným účinkem léčit i pomocí kanabisových derivátů.

Popáleniny

  Účinky výtažku z konopí na popáleniny jsou veskrze pozitivní. Omezuje bolest v místě popálení, a svými antibakteriálními účinky napomáhá procesu hojení. Důležitá je rychlost aplikace, nejlépe do několika minut.

Kožní problémy - mateřská znamínka, bradavice

  Konzumací konopného výtažku lze také vyléčit vředy v těle. Nezdravé vředy, bradavice a mateřská znaménka lze odstranit tak, že se jednoduše namažou výtažkem a překryjí náplastí nebo obvazem. Výtažek jde po nezdravých a mutujících buňkách a většině případů je odstraňuje zcela bezbolestně.

Astma

Pro astmatiky je možné v případě nouze zastoupit inhalátor vaporizérem, nebo v nejhorším případě jointem. Varování - nejdříve je třeba vyzkoušet, která odrůda tomu kterému pacientovi vyhovuje, protože na některé pacienty některé odrůdy fungují negativně - místo zlepšení stavu dojde k jeho okamžitému zhoršení. Nevyhovuje-li vám indica, zkuste sativu, nebo některého z kříženců.
Experimenty zkoumající anti-astmatický účinek THC nebo konopí na akutní astma byly vykonány hlavně v 70. letech. Účinky konopných cigaret (2% THC) nebo při ústním podání THC ve spreji (15 mg) přibližně odpovídají těm, které získaly v terapeutických dávkách běžných bronchodilatační léky (salbutamol, isoprenalin). Vzhledem k tomu, že inhalace konopných produktů může dráždit sliznice, ústní podání nebo jiné alternativní způsoby užití by byly vhodnější. Jen několika pacientům se objevily bronchokonstrikce po inhalaci THC.

Migrény

Některým pacientům výtažek z konopí či inhalace z vaporizéru dokázala úspěšně pomoci od migrény. U některých pacientů došlo k jejímu úplnému odstranění.

Úzkost, paranoia

Některé odrůdy dokáží zmírnit projevy těchto nemocí, jiné zase zhoršit. Je třeba vyzkoušet.

Jizvy

  Konopné masti nebo potírání jizev výtažkem z konopí značně zlepšuje vzhled jizev. Akné, jizvy na tváři - konopný výtažek je zde nepřokonatelný.

Činnost vnitřních orgánů

  Mnoho lidí, kteří užívají výtažek, hlásí zlepšení funkce mnoha životně důležitých orgánů. Výtažek podle našich zkušeností dokáže obnovovat funkce mnoha orgánů v těle. Byly hlášeny případy výrazného zlepšení funkce ledvin, jater, slinivky atd. Dalším pozitivním účinkem jsou pokroky v zlepšení funkce mozku u pacientů s Alzheimerovou chorobou apod.

Obezita

  Ano i ne - výtažek z konopí vám pomůže zhubnout i bez cvičení a bez diet. Ale je třeba najít vhodnou odrůdu konopí. Důležité je především dávkování - při dávkách THC 5-10 mg / den dochází ke zvýšení chuti k jídlu, což je pro léčbu obezity nevhodné. Dávkování vyšší než 20 mg / den způsobuje naopak snížení chuti k jídlu. Avšak ne každý snáší takové dávky bez problémů - je třeba dávku postupně zvyšovat, aby si na ní tělo zvyklo.

Leukémie

Leukémie stejně jako jiné druhy rakoviny podléhají konopnému výtažku celkem rychle a s vysokou úspěšností.

Lupénka

Pacienti léčící se na lupénku (psoriázu) často hlásí zlepšení nemoci při užívání výtažku z konopí, nebo při použití konopné tinktury přímo na postižená místa. Někteří pacienti mají zkušenosti dokonce takové, že po aplikaci lupénka mizí a nevrací se.

AIDS

Pro zmírnění příznaků rozvinutého HIV je s úspěchem používám extrakt z konopí, díky jeho antiseptickým a antibakteriálním účinkům, a částečném suplování selhávajícího imunitního systému.

Zelený zákal

Mnoho odrůd konopí dokáže dramaticky zredukovat nitrooční tlak. Většinou tedy lze poměrně snadno dostat pod kontrolu zelený zákal (glaukom) i jeho projevy. U lidí s glaukomem není nijak neobvyklé, že po léčbě konopným výtažkem pozorují podstatné zlepšení zraku.
Inhalace marihuany nebo i.v. či p.o. podání THC v dávkách od 10 do 20 mg sníží nitooční tlak v průměru o 25 a 30%, v některých případech až o 50%. Účinek trvá poměrně krátce, jen 4 a 6 hodin. Podstata účinku je neznámá.

Crohnova nemoc

Léčba konopím pomáhá tak, že lehce sníží imunitní reakci organizmu, čímž zklidní a vyhojí zánětlivé procesy, podpoří chuť k jídlu, zlepší náladu a celkově uklidní celkový fyzický i psychický stav. 
U mnoha bolestivých syndromů sekundárních zánětlivých procesů nejen Crohnovy nemoci, ale i dalších autoimunitních onemocnění (např. ulcerózní kolitida, artritida), konopné produkty mohou působit nejen jako analgetika, ale také mají prokázaný protizánětlivý potenciál. Například někteří pacienti používající konopí hlásí snížení jejich spotřeby steroidních a nesteroidních protizánětlivých léků. Kromě toho existují zprávy o pozitivních účincích automedikace konopím při alergiích. Zatím není zcela jasné, zda konopné produkty mohou mít významný vliv na příčinné procesy autoimunitních onemocnění, nicméně někteří pacienti hlásí úplné vyléčení Crohnovy nemoci po dlouhodobějším a intenzivním léčení konopím. 

Srdeční arytmie

Jsou známy případy, kdy výtažek z konopí zlepšil srdeční arytmii.

Herpes

Mikrobiolog Gerald Lancs z University of South Florida objevil roku 1990, že marihuana ničí virus Herpes.

Epilepsie

Některým pacientům postiženým epilepsií konopí pomáhá značně zlepšit stav jejich nemoci, jiné úplně vyléčilo, a dalším konopí nemoc zhoršuje. Individuální, nicméně o marihuaně se v souvislosti s epilepsií na internetu hovoří často. Pokusy na zvířatech dokázaly že antikonvulzivní aktivity fenytoinu a diazepam byly potencovány THC. Podle několika případových studií z 20. století někteří epileptických pacientů mohou pomocí konopí zvládat jinak neovladatelné záchvaty. Užívání konopí může občas vyvolat křeče.

Závislost

Podle historických a moderních studií je konopí dobrý lék na boj proti zakončení závislosti na benzodiazepinech, opiátech a alkoholu. V této souvislosti konopí působí snížení fyzických abstinenčních příznaků a také stresu souvisejícím s odstavením drogy.

Psychiatrické symptomy

Zlepšení nálady při reaktivní depresi byl pozorován v několika klinických studiích s THC. Další studie skončily ve prospěch kanabinoidů u jiných psychiatrických symptomů a onemocnění, jako jsou poruchy spánku, úzkostné poruchy, bipolární poruchy a dysthymia.
 Cukrovka, mozkový edém, osteoporóza
Izraelští vědci zaznamenali slibné výsledky léčení pomocí exaktně dávkovaného THC při léčbě cukrovky, mozkového edému, a osteoporózy. Výborných výsledků také dosáhli při léčení akutní reakce štěpu kostní dřeně proti hostiteli. Zdroj: Dokument National Geographic Explorer - Marijuana Nation.
 

Rakovinné bujení

Dvojice vědců z California Pacific Medical Center v San Francisku zjistila, že sloučeniny derivované z marihuany by mohly zastavit metastáze u množství agresivních rakovin, eventuálně navždycky změnit osudovost tohoto onemocnění. „Zjistili jsme, že cannabidiol (látka obsažená běžně v konopí) by mohl v podstatě „vypnout“ rakovinový gen ID-1 (vyvolává rakovinné bujení),“ uvedl Desprez. Buňky přestaly bujet a vrátily se k normálu. Jediný problém je dostat látku do těla v dostatečném nnožství,při testování na zvířatech byly použity tablety a injekce. Ve vývinu je i syntetická varianta, která by vyřešila legislativní problém s pěstováním.

Alzheimerova choroba 

  Nejrozšířenější degenerativní onemocněním nervového systému. Stojí za drtivou většinou případů výskytu demence po 60. roce života. Léky, které máme momentálně k dispozici, přináší pouze dočasné zmírnění některých symptomů. Kromě toho s sebou nesou silné vedlejší účinky. Neexistuje žádná terapie, která by nemoc zpomalovala, zastavila nebo dokázala zabránit nevratným ničivým změnám v mozku. 
  Už v průběhu let 2007 až 2009 se pracovní skupině kolem profesora Marchalanta podařilo pomocí několika pokusů dokázat, že kanabinoidy podávané krysám zmírňují chronické záněty mozku, zeslabují efekty stárnutí se zánětlivými změnami v mozku, podněcují tvorbu nových nervů a mohou zlepšovat paměť. Konopí tak zřejmě může hrát roli při léčbě i při prevenci, výzkum brzdí legální problémy s testováním této látky na lidech.

Parkinsnova choroba

   V rámci studie na univerzitě v Praze byla rozeslána anketa 630 pacientům trpícím Parkinsonovou chorobou (degenerativní onemocnění). Vrátilo se 339 vyplněných dotazníků. Z pacientů, kteří se ankety zúčastnili, 25 % uvedlo, že z terapeutických důvodů užívá konopí. Většina jej užívá perorálně ve formě čerstvých nebo sušených listů. Zhruba polovina pacientů (46 %), kteří vyzkoušeli konopí, udává, že na sobě pozorovali utišení symptomů onemocnění. Došlo ke zlepšení třesavky (31 % pacientů), zlepšení hybnosti (45 %) a svalové ztuhlosti (38 %) a také ke zlepšení u některých poruch hybnosti zapříčiněných užíváním levodopy (oficiálně užívaný lék). Zlepšení se ukázalo v průměru po 7 týdnech konopné terapie. Pacienti, kteří konopí užívali minimálně po dobu 3 měsíců, udávají léčebný úspěch častěji než pacienti, kteří drogu zkoušeli výrazně kratší dobu.

Arterioskleróza

Přednedávnem zveřejnila pracovní skupina čínských vědců výsledky pozorování v otázkách, jak dokážou kanabinoidy chránit před arteriosklerózou (kornatěním cév).Vápenatění cév je běžným průvodním jevem procesu stárnutí a může se vyskytnout už ve věku 20 let. K vážným důsledkům ale vede spíše ve vyšším věku, kdy proměny s ním související jsou již v pokročilém stádiu. Projevem je pak mrtvice či srdeční infarkt

Touretteův syndrom 

Neuropsychiatrické onemocnění, které se začíná projevovat většinou v dětství nebo dospívání. Na světě k dispozici jenom jediná přesvědčivá studie léčby konopím pacienty, kteří trpí Touretteovým syndromem. Terapeutické účinky jsou z části tak výrazné, že symptomy této silně omezující neuropsychiatrické nemoci úplně nebo téměř úplně vymizí





čtvrtek 21. února 2013

Konzultace s odborníkem


  .

  Co pěstovat, jak to pěstovat a komu to prodat..

  Zjistila jsem, že materiálu k pěstování konopí je na síti hromada, ale většinu tvoří nepřehledné diskuze zahradníků experimentátorů, fotky domácích skleníků různých nadšenců, jasných podrobných návodů a vzájemných srovnání různých systému/užívání je pomálu. Zašla jsem tedy za odborníkem.
   První přišlo na řadu téma konzumace. Kouření ani alkohol není zrovna moc zdravý, nejlepším řešením se v případě užívání k léčebným účelům jeví vaporizace, či mastičky (zpracování těla rostliny), tiktury a krémy. Navázání na tuky a prodávání v podobě potraviny by asi nebylo komerčně zajímavé (i když nápad "Zelené máslo" mne stále láká, domácí kuchyně aktivních seniorek by dostalo úplně nové rozměry). Základní sada výrobků by pak vypadala takto: Palice (doporučená konzumace vaporizace)  a zbytek rostliny do mastiček, Plus možný prodej semínek, neb to trestné není a nemusí to býr podmíněno lékařským předpisem.
   Nějvětší problémy při stavbě a provozování pěstírny pak můj konzultant viděl v obrovském odběru elektřiny na svícení a udržení tepla, problému zajištění dostatečné výměny vzduchu, distribuce živin v tak obřím měřítku (substráty, hnojiva, roztoky), kontrole kvality, bezpečnosti (vloupat se do mrakodrapu nacpaném konopím je snem každého kozumenta).
   Výhodu a fantastický komerční potenciál spatřoval v možnosti vytvořit kolem dané budovy síť dalších služeb pro komunitu uživatelů.Troufám si říct, že "muzeum/skleník" a ukázkou technik pěstování a způsobů užívání by návštěvností trumflo celou NG. Dále přidružený obchod s hnojivy, větráčky, zářivkami by přirozeně taktéž prosperoval. Zajímavé by mohlo být i spojení s ordinací lékaře-specialisty zaměřeného na léčbu těmito produkty a konopnou lékárnou. Možnost užívání pod odborným dohledem/přesným dávkováním (vdechování v místnosti ala solná jeskyně). Výzkumné středisko - pěstování i léčby. Pěstování konopí už dávno není vnímáno jen jako nelegální hobby pár nadšenců, stává se z toho životní postoj, image. Tak proč toho nevyužít.
  Zbytek rozhovoru vyplnily informace o způsobu pěstování. Zatím se mi nejvíce líbila hydroponie, substrát vypadá trochu jako nuda a aeroponie zase jako příliš velká neznámá u nás ne tak často používaná. Přehlídka různých lamp, větráků, zvhlčovadel, hnojiv, časovačů, automatických závlah apod. by vydala na katalog objemnější než stavební normy.  Jako velká sranda vypadá tzv. aquaponie - spojení hydroponického pěstování a chovu rybiček. Získala jsem jakýs takýs základní přehled, teď se pustím do samostudia resp. zkoumání, co by bylo vzhledem k olbřímí velikosti pěstírny nejvýnosnější.
  
 

neděle 17. února 2013

NÁVRHY VYUŽITÍ A JAK TO S NIMI DOPADLO..

ÚLOŽIŠTĚ NÁPADŮ:

PARAMETRY:

Svažitost  a proporce pozemku  (šířka 12m, délka a výška v desítkách metrů)

Nedostatek slunečního světla v nižších patrech.
I přes blízkost Praze nepříliš dobré spojení s metropolí
Finanční návratnost ?!

1, PĚSTÍRNA KONOPÍ
  Momentální favorit. Vzhledem ke schválení použití konopí k léčebným použitím zde vzniká poptávka po legálně vypěstovaných produktech. Požadavky jsou natolik přísné, že žádný z tuzemských podnikatelů je zatím nedokáže naplnit, jsme tedy odkázání na dovoz ze zahraničí. Cena ovšem díky dovozu může vystoupat klidně i na desetinásobek ceny na černém trhu. Dle odhadů by to tuzemský pěstitel mohl i se všemi bezpečnostními opatřeními stáhnout na "pouhý" trojnásobek. Momentální záměr státu je zde mít cca. 4 až 5 dodavatelů, Lze očekávat závod místních podnikatelů o tento lukrativní (skoro)monopol a s tím i spojenou výstavbu legálních pěstíren v ČR.
  
2,VÝCVIKOVÉ CENTRUM PRO SPELEOLOGICKOU ZÁCHRANKU, HORSKOU SLUŽBU APOD.

  Policisté či hasiči mají běžně k dispozici uměle vybudované výcvikové centrum, pro jeskyńáře a horolezce zatím takto specializový objekt chybí. V ČR jsou pouze tři místa, kde se oficiálně pořádají kurzy pro speleology. Přírodní skála se nadměrným využíváním ovšem ničí a tak jsou cvičení kapacitně striktně omezena a platí zákaz používání těchto míst ke komerčním účelům
  Ve slotu by byly uměle vybudovány chodby, hluboké propasti ale i třeba ponory pro jeskynní potápěče (tzn. speleoalpinismus a speleopotápění). Cíleně by byla zbudována problematická místa k tréninku. Komlex by byl opatřen systémem kamer, takže záchranné akce by mohly být dle záznamů vyhodnocovány, zároveń by to sloužilo jako bezpečností pojistka. Díky systému únikových východů by mohly být pořádány i kurzy pro amatéry/teambuilding, které by vydělávaly na provoz zařízení..
   Prostor kolem chodeb by byl zasypán materiálem z vedlejší spalovny, čímž by se peněžně zhodnotil i stavbou nevyužitelné místo. Nahoře by mohlo být malé osvětové centrum, konferenční místnost apod.


3, TERAPIE TMOU
Beskydské centrum, kde je dunkel terapie používána
Rehabilitační pobytové centrum pro terapii tmou. Jde o cílené (a terapeutem řízené) odstřihnutí se  od okolního světa za cílem odpočinku (např. při syndromu vyhoření), uspořádání myšlenek a prohloubení "duševního života". Objekt má v podstatě strukturu hotelu až na to, že jednotlivé pokoje jsou dokonale izolovány proti jakýmkoliv vnějším podnětům. Nějak se mi ale projektovat hotel bez oken nechce.

4, PŘEČERPÁVACÍ ELEKTRÁRNA
Bohužel, jak už kdosi ověřil minulý semestr, finanční návratnost by vzhledem k maximální možné velikosti nádrže nebyla dostačující.

5, SLEPECKÉ CENTRUM
Cynická chvilka při přemýšlení nad osluněním/osvětlením budovy.

6, PĚSTOVÁNÍ KOZ
Vzestup zájmu o bio potraviny (kozí produkty jsou vhodné i pro alergiky), lukrativní využití mléka do kosmetiky. Střecha jako zatravněné pastviny, provoz uschován dole. Ztroskotalo na prostorové náročnosti koz, na danou plochu pastviny by se jich mnoho nevešlo, jak už zjistil kdosi v minulém semestru.

7, KINO
Využití spodní části pro výstavbu jednotlivých kinosálu, na povrchu pak romantické nekryté letní kino. Pravděpodobně by se v konkurenci kinosálů v Praze neuživilo.

8, PROJEKT "NIC"
Využití slotu bez nutnosti další výstavby, jen s drobnějšími úpravy terénu:
Dráha pro SJEZDY NA HORSKÝCH KOLECH
ZORBING
Dost drahá sranda..

DIVOKÁ VODA - obří čerpadlo? totální utopie


ZADÁNÍ

ATELIÉR: Petra Hájka a Jaroslava Hulína


LOM ZBRASLAV POSTUPEM ČASU VROSTL DO MĚSTA. ZA PADESÁT LET SE VYČERPÁ A SKONČÍ TĚŽBA. CO BUDE S MÍSTEM DÁL? NA TUTO OTÁZKU SE SNAŽÍME ODPOVĚDĚT V NAŠEM VÝZKUMU. PROSTOR LOMU JSME ROZDĚLILI NA KORIDORY-SLOTY, KTERÉ “PROGRAMUJEME ARCHITEKTUROU”. SPÍŠE NEŽ O KONKRÉTNÍ STAVBY NÁM ŠLO O STANOVENÍ LIMITŮ A KAPACIT MÍSTA. ABYCHOM TO VŠAK MOHLI UDĚLAT, MUSELI JSME JE NEJPRVE NAVRHNOUT.

Každý student, každá studentka si může vybrat jeden koridor (šířka 12 m, délka dle umístění v lomu od 20 m do 650 m) a navrhne do něj vlastní objekt a funkci, které dají tomuto místu nový smysl. K úkolu lze přistupovat jako k řešení jednoho domu nebo jej řešit jako celý urbanismus.